Blog

Är det värt det att köpa en dieselbil eller lastbil?

När folk tänker på dieselmotorer tänker de vanligtvis på ett högljutt halvt mullrande förbi, som avger illaluktande, tjocka, svarta avgaser. Så varför kallas dieselbränsle nu för ett rent alternativ till gas? Enkelt uttryckt är dagens diesel mycket annorlunda än gårdagens dieselbränsle. På grund av ny ren-diesel-teknologi – introduktionen av ultralågsvavligt dieselbränsle – är diesel nu lika ren som bensin. På grund av det lågsvavliga dieselbränslet kan bilar som drivs med diesel nu använda katalysatorer, filter och andra avgasbehandlingar, vilket gör att dieseln tas bort från illaluktande föroreningar. Det som gör dieselmotorer bättre för miljön än bensindrivna motorer är den bättre körsträckan som diesel ger. Dieselmotorer är i genomsnitt ungefär 30 % effektivare än gasmotorer, vilket innebär att om du äger en dieseldriven bil eller lastbil förbränner du 30 % mindre bränsle. Med tanke på den markanta skillnaden i körsträcka verkar det som att köpa en bil eller lätt lastbil som drivs med diesel i motsats till bensin som en no-brainer. Tyvärr finns det andra överväganden som gör beslutet mycket mer komplext; specifikt kostnaden för dieseldrivna fordon, skillnaden i bränslekostnaden för diesel kontra bensin, och tillgången på dieseldrivna bilar och lätta lastbilar.

Fordonskostnad: Eftersom dieselmotorer måste modifieras för att uppfylla EPA-standarder för att bränna bränsle renare kan du förvänta dig att betala en premie för dieseldrivna fordon jämfört med liknande gasdrivna fordon samtidigt som du offra hästkrafter. Baserat på data från Edmunds.com från och med den 1 juli 2010 kommer du att betala en ansenlig summa mer för en Dieseltankar än ett bensindrivet fordon. 2010 Volkswagen Jetta TDI är den mest prisvärda dieseln på vägen idag med en MSRP på $22,830. Detta är över $600 dyrare än den gasdrivna 2010 VW Jetta, och du offrar hästkrafter, men du kommer att få i genomsnitt 8 miles per gallon. Om du är på marknaden för en diesel-SUV, kommer 2010 års Audi Q7 diesel att kosta dig $4 000 mer än sin gasmotsvarighet och har 55 mindre hästkrafter. Du kan förvänta dig att i genomsnitt 4,5 miles per gallon med dieselversionen.

Det är klart att du kommer att betala mer för dieslar, men dieselmotorer kommer att hålla mycket längre än gasmotorer. För dem som planerar att lasta av bilen eller lastbilen om 3 till 5 år innebär detta att dieslar avskrivs långsammare, så att du kan sälja fordonet för mer. För dem som planerar att hålla kvar sin diesel tills den dör innebär detta minskade underhållskostnader och en längre förväntad livslängd eftersom det inte är ovanligt att dieselmotorer håller i 250 000 miles eller mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.